Wat is een low code platform?

Applicatie low code ontwikkelen met 4PROCES

Het is al snel een valkuil van specialisten; vaktermen gebruiken die voor de gemiddelde Nederlander slechts vaag een belletje laten rinkelen. Low code platform is zo’n term die je veel tegenkomt als je je verdiept in digitale optimalisatie of maatwerk systemen. Zo bouwen wij applicaties op het low code platform FileMaker.

Wat betekent low code?

Low code platform slaat niet op wat de applicatie kan, maar verwijst naar de manier waarop deze gebouwd wordt. Ontwikkelen op een low code platform werkt met een techniek waar weinig script voor nodig is: de programmeur gebruikt bouwstenen met bestaande functionaliteiten en enkele variabelen. Een van de voordelen is dat een met low code gebouwde applicatie snel klaar is.

Een FileMaker-applicatie kan ook gekoppeld worden aan een bestaand systeem waar u fijn mee werkt (bijv. boekhoudprogramma) of samenwerken met apparatuur in het productieproces. Door deze flexibiliteit kan je gemakkelijk een digitaal stukje toevoegen aan een proces of een deel van het bestaande proces vervangen; niet alles hoeft in een keer op de schop.

No code

Low code is wel degelijk iets anders dan no code. No code platformen zijn vrij eenvoudig om mee te ontwikkelen; daar heb je eigenlijk geen IT-kennis voor nodig. Vaak zijn de mogelijkheden bij ontwikkelen met no code zeer beperkt tot vrij simpele applicaties en is een koppeling met bestaande systemen of processen op de werkvloer niet mogelijk.

High code

Dan is er ook nog high code: traditioneel ontwikkelen in een scripttaal zoals Java, Ruby of PHP. Hiermee bouwt een developer een applicatie op vanaf niks. Deze manier van ontwikkelen vraagt om een IT’er met veel vakkennis en een klant met geduld. De opties zijn eindeloos en het coderen tijdrovend waardoor er vaak een lange tijd nodig is om een applicatie te ontwikkelen.

Flexibel bouwen met low code

Een low code platform is volgens ons het beste van twee werelden: we kunnen met FileMaker maatwerkoplossingen bouwen die aansluiten bij het proces van de klant én de applicatie vlot opleveren zodat u er snel mee aan de slag kunt.
Klein beginnen en later uitbreiden? Ook dat kan. Low code ontwikkelen geeft ons de mogelijkheid om op een later moment een stukje software toe te voegen of de applicatie uit te breiden.