“We gingen van torenhoge stapels dossiers naar een overzichtelijk dashboard”.

– Norbert Rölling, Swart Amsterdam

Het succesverhaal van:

Swart Amsterdam

Installatiebedrijf in Amsterdam

Het in 1933, door de heer J.H. Swart opgerichte loodgietersbedrijf is een begrip in Amsterdam. Inmiddels is de naam veranderd in Swart Amsterdam, is het hoofdkantoor verplaatst naar de Rigakade en houd men zich na het loodgieterswerk ook bezig met elektrawerken. Van advies, ontwerp tot en met de realisatie en beheer: je installatieproject is bij Swart Amsterdam in goede handen.

De uitdaging

Zoektocht naar de juiste digitale oplossing 

Swart Amsterdam verzorgt complexe elektraprojecten voor grote netwerkbeheerders in en om onze hoofdstad. Daarbij heeft men dagelijks te maken met deadlines, afspraken met de opdrachtgevers én de drukke agenda van de Amsterdammer. Een andere grote uitdaging was de toename van handmatige werkzaamheden ten behoeve van een correcte projectadministratie. Vanuit het idee dat automatisering dit proces kon ondersteunen is Swart op zoek gegaan naar standaard softwareoplossingen. Toen bleek dat deze niet aansloten op de wensen is er gekozen voor het Low-Code platform van FileMaker en is er een digitale (maatwerk) oplossing ontstaan die volledig aansluit op de processen van Swart Amsterdam.

“Bij systemen van grote partijen moet je als bedrijf meebuigen met de bestaande opties. Daarom had ik een voorkeur voor FileMaker als Low-Code platform. Zodat de applicatie zou aansluiten bij ons bedrijfsproces – in plaats van andersom.”

Norbert Röling, directeur Swart Amsterdam

Korte lijnen geven snel resultaat

De bouw van de applicatie was een samenwerking tussen 4PROCES en Swart Amsterdam. Het Amsterdamse bedrijf had een duidelijk idee wat ze nodig hadden en de consultant dacht mee over de beste vertaling naar de applicatie. Zo werkte de mock-up van de gewenste kleurige layout in de praktijk minder fijn. Door de korte lijnen met de developer werd dit snel omgezet in een rustiger scherm waar de gewenste informatie beter naar voren kwam.

Een spannende investering voor een MKB-bedrijf

Voor het MKB is digitale optimalisatie soms een spannende stap, zo ook voor Swart. ‘Je doet een investering maar je hebt niet direct iets tastbaars. Je maakt de keus op basis van vertrouwen’, aldus Roling. 4PROCES wist zijn vertrouwen te winnen door open en eerlijke communicatie en het nakomen van de afspraken. ‘Natuurlijk loopt er soms iets anders dan gepland, maar daar werd ik direct van op de hoogte gesteld.’

Uiteindelijk levert de applicatie Swart letterlijk winst op in de vorm van sterk verminderde faalkosten. Ook is het nu gemakkelijker om de aantoonbaarheid en kwaliteit richting de opdrachtgever te waarborgen.

Werkbaar

De monteur wil zo min mogelijk administratie maar de opdrachtgever verwacht aantoonbaarheid: een uitdaging. Na een korte ontwikkelperiode hebben de medewerkers bij Swart de applicatie in gebruik genomen. Met feedback uit het werkveld werd de applicatie geoptimaliseerd.

Proces

Een soepel bedrijfsproces kan een uitdaging zijn als alle opdrachtgevers andere wensen hebben. Er moest een software-oplossing komen die fijn werkbaar was voor de monteurs, Swart-management en de externe opdrachtgevers.

Doorontwikkeling

Door de flexibiliteit van het Low-Code FileMaker platform kan een applicatie ieder moment uitgebreid of aangepast worden. In fase 2 is er een applicatie ter ondersteuning van de storingsdienst ontwikkeld. Hierdoor heeft de storingsdienst overal en altijd de juiste gegevens voor handen.

Ontdekken hoe we kunnen helpen?

Het is onze missie om bedrijven te helpen hun potentieel te benutten en we kijken uit naar de mogelijkheid om dat ook voor jou te doen.