“Inzicht in alle productiestappen en de meest recente data”

– Henk Kromhout, Algemeen Directeur APEX

Het succesverhaal van:

APEX Suspension Systems

Met een van origine achtergrond in de autosport produceert APEX vervangingsveren van OE-kwaliteit voor bijna elk type personenauto. Daarmee zorgen zij ervoor, dat u als automobilist, dagelijks kunt vertrouwen op een comfortabele en vooral veilige wegligging. Naast een productieprogramma met vervangingsveren heeft APEX ook een indrukwekkend verlagingsveren programma, geënt op de sportieve rijder. De producten worden zowel op de markt gebracht onder naam van APEX als onder private label.

APEX aan het woord

Bij mijn aantreden trof ik een verouderd ICT-systeem aan, waarbij het overzicht in de diverse productie stappen ontbrak. Daarnaast was er veel data verspreid over diverse bronnen en werd er intensief gebruik gemaakt van papierstromen. De opdracht aan 4PROCES was dan ook simpel: we willen inzicht in alle productiestappen, gebruik kunnen maken van de meest recente data en een overstap van papier naar mobiele devices (iPad).

Henk Kromhout, Algemeen directeur.

De uitdaging

Meer transparantie, overzicht en inzet van mobiele devices

Als we kijken naar de productie van de diverse verenprogramma’s dan kunnen we gerust spreken van een complex productieproces met hoge kwaliteitseisen. Voordat het eindproduct de fabriek in Hillegom verlaat zijn er belangrijke stappen gezet om uiteindelijk een hoogwaardig product af te leveren.

Dat begint al bij het bepalen van het model veer, materiaalkeuze, de te produceren hoeveelheid en klant specifieke eisen, zoals de veer karakteristiek, kleur, etc. Nadat het materiaal op grote rollen is aangevoerd moeten de vervolgstappen, zoals wikkelen, ontspannen d.m.v. verhitting, stralen, nabewerking (slijpen, poedercoating, verpakken), vlekkeloos verlopen om enerzijds het machinepark optimaal te benutten en net zo belangrijk uitval (waste) te voorkomen. Dat betekent dat iedere stap zorgvuldig gemonitord moet worden voor het de volgende behandeling ondergaat. Hier zat op automatiseringsgebied ook de uitdaging.

Met 4PROCES hebben we niet alleen een vakkundige partner die snel kan schakelen, maar ook de zekerheid dat het beheer goed is geregeld”
Henk Kromhout
– Algemeen directeur

De oplossing

Aan de hand van diverse workshops hebben we, samen met een team van APEX o.l.v. David van Hooff (Operations Manager/QMS Manager), de diverse processen in kaart gebracht en behoeftes van de medewerkers vastgelegd. In kleine stappen hebben we vervolgens de nieuwe applicatie ontwikkeld op basis van het FileMaker platform.

Inmiddels maken alle productiemedewerkers gebruik van een iPad, zodat men zowel inzicht in het voorhanden werk, maar ook de planning kan volgen. Zo weet iedereen wat hem te doen staat en kan men proactief reageren op het moment dat het nodig is.

De applicatie is ontwikkeld aan de hand van ons werkproces en doet wat het moet doen en voor nu is dat voldoende. Natuurlijk is er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Zo werken we nu aan een koppeling met het nieuwe testsysteem zodat we “real-time” onze productinformatie met testinformatie kunnen verrijken.

APEX aan het woord

Henk Kromhout – Algemeen directeur

“Met 4PROCES hebben we niet alleen een vakkundige partner die snel kan schakelen, maar ook de zekerheid dat het beheer goed is geregeld”. De persoonlijke aanpak en de betrokkenheid van 4PROCES hebben bijgedragen aan waardevolle verandering in onze werkwijze waar al onze medewerkers dagelijks hun voordeel uit halen.

Uitdagingen voor de toekomst

Met de explosief gestegen staalprijzen, de negatieve ontwikkelingen op energiegebied, de ontwikkelingen op de wereldmarkt en schaarste in gekwalificeerd personeel, wordt een efficiënt productieproces, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit, steeds belangrijker. Met de keuze voor 4PROCES en het FileMaker platform hebben we daarin een belangrijke stap gezet.

Inzicht

Overzicht over de lopende acties is cruciaal voor een soepel lopende operatie. Door de FileMaker applicatie en het dashboard hebben we real-time inzicht in alle stappen van het productieproces.

Doorontwikkeling

Door de flexibiliteit van het Low-Code FileMaker platform kan een applicatie ieder moment uitgebreid of aangepast worden. Zo kunnen we nieuwe wensen en ideeën snel vertalen naar onze processen op het moment dat onze klanten  daarom vragen.

Flexibiliteit

Verschillende handelingen verrichten zonder complicaties in de applicatie. Het Low-Code FileMaker platform maakt dit mogelijk.

 

Auteur: Henk van Ewijk 

 

Meegroeien

Veranderen je bedrijfsprocessen? Geen probleem. De applicatie groeit met het bedrijf mee.

Ontdekken hoe we kunnen helpen?

Het is onze missie om bedrijven te helpen hun potentieel te benutten en we kijken uit naar de mogelijkheid om dat ook voor jou te doen.